Appartementengebouw Drostenstraat Zwolle

Huls Architecten mocht een ontwerp maken ten behoeve van de verbouw van het hoofdgebouw en de nieuwbouw van een tweede appartementengebouw. Beide gebouwen kenden een complex woonprogramma.

Achter het bestaande gebouw is er een nieuwbouw ontworpen ten behoeve van 13 appartementen. Vanwege de prominente positie nabij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en de esthetische uitstraling van het bestaande gebouw is er veel aandacht besteed aan de rijkheid van de gevels. Dit is bereikt door sprongen in het gevelbeeld en subtiele details zoals het Braziliaans metselwerkverband ter plaatse van de balkons en de penanten onder de dakrand waarachter zich kozijnen bevinden, welke bijzondere zichtlijnen creëren voor de bewoners.

Het bestaande hoofdgebouw is qua exterieur grotendeels ongewijzigd gebleven. Binnen is echter een ingrijpende verbouwing geweest waarbij 12 appartementen gerealiseerd zijn. Het gebouw kent hoge plafonds waar in het ontwerp optimaal gebruik van is gemaakt. Naast een heerlijke ruimtelijke beleving zijn er ook entresolvloeren gemaakt waar slaapruimtes gecreëerd kunnen worden.

De bouwkundige schillen zijn voorzien van isolatie zodat de appartementen weer voldoen aan moderne eisen en verwachtingen.

Er is een 3e verdiepingsvloer in de hoge kap gemaakt zodat de bovenste appartementen een extra verdieping hebben ten behoeve van slaapvertrekken en badkamers.

In het stadshart van Zwolle; in de schaduw van de Peperbus bevindt zich dit historische pand. Het pand aan de Drostenstraat – welke vroeger gebruikt werd door de koster van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek – was tot voor kort in gebruik bij het Leger des Heils als zijnde Nos Casa (Ons Huis).

Er is aandacht besteed aan het dakenbeeld vanaf de Peperbus door de keuze van speciale zonnepanelen in de dakpannen en het beperken van een liftopbouw.

Het resultaat is een schitterend woongebouw! Welke past binnen de historische stadskerk en in zijn verschijning het bestaande gebouw complementeert en versterkt.